Salvatorgemeenschap

Salvatorkerk 65 jaar

by | 1 juni 2017 | Archief 2017 |

Op zondag 16 juli vieren we dat de Salvatorkerk 65 jaar bestaat. Een kleine voorbereidingsgroep zal ervoor zorgen dat de dag niet onopgemerkt voorbij zal gaan. De geschiedenis van de kerk en maatschappij in deze periode zullen de leidraad vormen voor de muziek, viering en een feestelijk samenzijn na afloop van de viering.

Het kerkgebouw, gebouwd in twee fases tussen 1951 en 1962, is ontworpen door de Nijmeegse architect Cornelis Pouderoyen. Oorspronkelijk voorzag het ontwerp ook in een toren, maar die is wegens geldgebrek nimmer gerealiseerd. De kerk staat op de hoek van de Hora Siccamasingel en de Van Iddekingeweg op de westgrens van de wijken Helpman en de Wijert. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Geschiedenis van de Salvatorkerk:
Voor de Tweede Wereldoorlog hoorde het zuiden van de stad, dat toen alleen nog maar het voormalige dorp Helpman omvatte, bij de Jozefparochie, met de huidige kathedraal als parochiekerk. Tijdens de oorlog kwam het openbaar vervoer grotendeels stil te liggen, waardoor de katholieken in Helpman tijdelijk kerkten in de kapel van het toenmalige RKZ aan de Verlengde Hereweg. Toen direct na de oorlog de stad met name aan de zuidkant ging uitbreiden lag een eigen parochie voor de hand. De naam, San Salvator, werd mede gekozen als verwijzing naar Helpman, een bewoner van het oude dorp werd wel aangeduid als Helper, San Salvator werd geduid als Grote Helper. Toen de kerk gebouwd werd, moest de wijk De Wijert nog worden aangelegd. Ten westen van de kerk bevonden zich, tijdens de kerkwijding die de aartsbisschop-coadjutor van het aartsbisdom Utrecht, Bernardus Alfrink verrichtte, nog uitsluitend weilanden.

De kerk is een ontwerp van Cornelis Pouderoyen. Zijn ontwerp, in de stijl van de Bossche school, greep terug naar de vroeg christelijke Basilica. Een strak driebeukig gebouw met verhoogd middenschip met een halfronde apsis. In de tweede fase werd het schip verlengd, waarbij aan de noordzijde een achthoekige doopkapel werd geplaatst.

De koepel van de apsis is versierd met een grote afbeelding van Christus de verlosser, geschilderd door de Utrechtse kunstschilder Lambert Simon.

Bij de uitbreiding van de kerk, in 1963, was Groningen inmiddels een eigen bisdom. De uitgebouwde kerk – die nu midden in een woonwijk lag – werd daarom gewijd door de bisschop van Groningen Petrus Nierman.
(Bron: Wikipedia)