...

Bericht van het parochiebestuur – Givt

Gepubliceerd op: 13 december 2022

Van het parochiebestuur

Vele gezinnen ervaren nu dat het financieel moeilijker wordt door inflatie en stijgende energiekosten.

U heeft thuis de verwarming misschien al een paar graden lager gezet en zit met een dekentje om de benen en warmere kleding aan.
Dat zullen we in onze kerken deze winter ook moeten doen. Vorig jaar hadden we als parochie met onze vier kerken € 20.000,- aan energiekosten. Ons energiecontract loopt op 31 december af. In 2023 krijgen we te maken met veel hogere tarieven en als we niets doen kunnen de energiekosten oplopen tot € 100.000,-. Deze kosten kunnen we niet opbrengen dus moeten we drastisch ons energieverbruik verminderen. Het isoleren van een kerkgebouw is weinig effectief want het is maar voor een uur gebruik opwarmen en dan is de warmte voor de volgende viering allang weer verdwenen ongeacht of de kerk geïsoleerd is.
Maar ook dit boekjaar hebben financiële zorgen. De inkomsten uit beleggingen zijn dit jaar slecht. Spaarrekeningen geven nauwelijks renteopbrengsten en ons vermogen dat we belegd hebben in het beleggingsfonds van het bisdom is dit jaar fors verliesgevend.
De opbrengsten uit vermogen zijn altijd van groot belang om de exploitatie rond te zetten. Daarnaast zijn de opbrengsten die door de parochianen bijgedragen worden middels kerkbalans en collecten fors minder dan voorgaande jaren.

 

Digitaal collecteren:

Om de collecte opbrengsten te verhogen gaan we de mogelijkheden voor digitaal collecteren uitbreiden. Steeds minder mensen hebben contant geld op zak en betalen digitaal. We werken al een paar jaar met de Scipio-app maar daar maakt maar een beperkt aantal parochianen gebruik van. Daarom hebben we gekeken naar andere manieren van digitaal collecteren die makkelijker toegankelijk is. Wij gaan nu gebruik maken van de Givt-app. Daarmee is het digitaal rechtstreeks deelnemen aan de collecte in de kerk mogelijk.
Je kan zelf de app downloaden vanuit de app-store of Play-store op je smartphone.
Als je de Givt-app installeer en daarbij een machtiging verleent om de giften die je doet automatisch van je rekening af te schrijven, kan je aan vele goede doelen geven. Jaarlijks krijg je een overzicht van al je giften die zo aftrekbaar kunnen zijn voor de belasting.
In de kerk ligt er een zender in de collecteschaal. In plaats van je portemonnee te pakken en geld in de schaal te doen, pak je nu je telefoon open de Givt-app, houd hem bij de schaal en terwijl de schaal verder gaat kan je het bedrag intoetsen wat je wilt geven. Geven door een QR-code scannen kan ook b.v. voor een kaarsje opsteken bij Maria. Thuis bijdragen aan de collecte willen we mogelijk maken door de collectedoelen met een QR-code te publiceren in Vierkant en de website.
In de app staan veel deelnemende kerken en goede doelen. Daar komen onze gemeenschappen ook in te staan. De eerste keer moet je die opzoeken in de lijst maar daarna staat hij automatisch bovenaan.

De Scipio-app gaan we uitfaseren door de deelnemers te vragen hun tegoed niet meer op te waarderen. Totdat je tegoed op is kan je het nog benutten voor collectes voor de eigen gemeenschap. Met de Givt-app hoef je geen tegoed vooraf te betalen.

Hieronder stelt Givt zich aan je voor.

 Aad Stolwijk

 

Beste leden van de Hildegardparochie,
Waarschijnlijk heb je onze naam al eens voorbij zien komen. In dit jaar willen we ons graag ook eens rechtstreeks aan je voorstellen. Wij zijn Givt! Wij hebben de collecte-oplossing ontwikkeld waar jullie kerk gebruik van maakt.
Via dit bericht willen we je graag uitleggen wie we zijn en antwoord geven op de meest gestelde vragen, zoals ‘Waarom moet ik een machtiging afgeven om met Givt te geven?’ of ‘Hoe kan ik aan meerdere collectedoelen geven?’

We hebben allemaal onze eigen redenen waarom we ons inzetten voor iets of iemand anders. Wat je reden ook is, wij vinden elke gift waardevol en willen je daarom helpen te geven zoals jij dat wilt. Wij bouwen aan één oplossing om al je giften in te regelen.

Overzichtelijk, anoniem en makkelijk. Jouw kerk werkt met ons samen, daarom kan je ook geven aan jouw kerk via onze app. Met de Givt-app heb je altijd met één druk op de knop een overzicht van al je gedane giften (makkelijk voor het invullen van je giften bij de belastingaangifte). Dit overzicht is extra handig als je de app gebruikt om aan meerdere organisaties te geven.

Waarom moet ik een machtiging afgeven?
We kunnen ons voorstellen dat het afgeven van een machtiging best als een drempel kan voelen. ’Is dat wel veilig?’ ‘Wat moet ik een boel invullen, ik wil alleen nu een gift geven.’ We willen je graag uitleggen waarom wij werken met een machtiging. Het bijzondere is dat we juist met een machtiging werken omdat het veilig is, je niet niet steeds allerlei gegevens hoeft in te vullen als je een gift wilt doen en je je bank niet nodig hebt op het moment van geven(dus zonder internet). Met het eenmalig afgeven van een machtiging kun je, zo vaak als je wilt en zo lang als je wilt, geven aan alle organisaties die met Givt samenwerken. We schrijven natuurlijk alleen geld af wanneer jij een gift doet via de app. Geven via een machtiging is voor jou de veiligste manier van geven, omdat je altijd het recht houdt om je gift te storneren. Zo houd jij de touwtjes in handen.

Hoe voeg ik een tweede en/of derde collecte toe?
Wordt er voor meerdere doelen gecollecteerd tijdens de collecte? Je kunt heel eenvoudig voor meerdere doelen tegelijk geven. Onder het veld waar je je gift voor de 1ste collecte invult, kun je klikken op ‘+ Collecte toevoegen’. Vervolgens kan je je gift voor de 2de collecte invullen. En is er een derde collecte? Dan herhaal je de bovenstaande stap en vul je de gift voor de 3de collecte in.

Gebruik je Givt nog niet? Download de app in de App Store of in Google play. Je kan na het downloaden direct je e-mailadres invoeren en beginnen met geven. Je verdere registratie kan je op een later moment afronden. Als je vragen of opmerkingen hebt, dan mag je ons altijd bellen op 0320 320 115 of een mailtje sturen naar info@givtapp.net, dan helpen we je graag verder. Je kan ook veel informatie terugvinden op onze website www.givtapp.net.

Hartelijke groet,
Donna en Lars van Givt

Meer berichten

Concert rond het Orgel in Haren

Concert rond het Orgel in Haren

CONCERT rond het ORGEL in Haren Op dinsdagavond 6 juni 2023 om 20.15 uur zal voor de eerste maal in de H. Nicolaaskerk in Haren een concert gegeven worden rond het ORGEL. Daarbij zal naast enkele solo-orgelcomposities ook samen met het orgel geconcerteerd zal worden...

Bonifatiusdag 11 juni 2023

Bonifatiusdag 11 juni 2023

Bonifatius en Titus: ‘Maak werk van je geloof!’ Op zondag 11 juni a.s. is de jaarlijkse  Bonifatiusdag, het feest van de patroonheilige van het noorden in het heiligdom van de Bonifatiuskapel te Dokkum. Naast bisschop Ron van den Hout is deze keer mgr. Hans van den...

Expositie “Faces of Freedom”

Expositie “Faces of Freedom”

Als u in Zuidhorn bij de oecumenische vespers geweest bent, in de Goede Week, dan heeft u Aram Pourjafar (parochiaan van de Jozefgemeenschap) al over de sinds vorig jaar omgekomen Iraniërs horen vertellen, en een deel van haar werk kunnen zien. De getoonde portretten...

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.