Con Anima zingt Monteverdi in de San Salvatorkerk

Gepubliceerd op: 30 oktober 2018

Con Anima zingt Monteverdi in de San Salvatorkerk

Con Anima bezingt de liefde in al haar emoties. Hunkerende liefde, intens verdriet en haat. De Muziek van Claudio Monteverdi staat centraal in het theatraal vormgegeven concert dat door het Ubi Caritas omlijst wordt. Standards verbinden de oude muziek met de vorige eeuw. Een concert dat buiten de gebaande paden gaat.

Liefde! Zo vaak al bezongen en toch steeds opnieuw inspiratiebron van muziek. Liefde die de drijfveer is van ons leven, te vinden in barmhartigheid, in vriendschap en vertrouwen. Als daarentegen de liefde verloren is gegaan, dan komen jaloezie, wanhoop en zelfs haat tevoorschijn. Liggen deze gevoelens lijnrecht tegenover elkaar? Of lijken ze elkaar haast te raken?
Hierover gaat IN EXTREMO.

Centraal staat de emotievolle muziek van Claudio Monteverdi (1574- 1648) die beide uitersten aan het woord laat. Van hoge toppen van verliefdheid en verlangen naar diepe dalen van pijn en verlies. De Griekse mythen en fabels vol goden, nimfen en monsters stonden model voor de gezongen verhalen. Bij de klaagzangen en ook bij de liefdesverklaringen is het moeilijk om de ogen droog te houden.

De zesdelige cyclus Sestina wordt in zijn geheel uitgevoerd. In de Lamento´s bewenen beurtelings Ariana en Olimpia hun ontrouwe minnaar en is de schurende bitterheid van de liefde voelbaar. Er om heen klinkt de onvoorwaardelijke liefde die in het Ubi Caritas bezongen wordt. Een oude tekst in een eigen, nieuwe bewerking.
Con Anima wil met dit concert het publiek verrassen met enkele onbekende composities en onverwachte verbindingen die gelegd worden. Gregoriaanse muziek wordt via Monteverdi verbonden met jazz Standards.

Kom, en luister naar de minnaar bij het graf, die aan de rivieren vraagt om zijn verdriet mee te nemen in de stroming. Leef mee met zijn mooie herinneringen en zijn immense verlies. Of hoor de verwijten van Olimpia, en hoe ze haar ontrouwe minnaar achterna roept dat hij haar niet waard is! Geniet van de zalige hunkering die Monteverdi zo meeslepend op noten heeft gezet. Laat je meevoeren om IN EXTREMO te beleven op klanken van liefde met zang en instrumenten.

  • Zaterdag 10 nov. 2018, Marktpleinkerk Winschoten,
    aanvang 20:00 uur, intree € 15.– incl. koffie/thee
  • Zondag 11 nov. 2018, Dorpskerk Gieten,
    aanvang 15:00 uur, intree € 12.50 incl. koffie/thee
  • Zaterdag 17 nov. 2018, San Salvatorkerk Groningen,
    aanvang 20:00 uur, intree € 15.– incl. koffie/thee

Jan Verbogt, dirigent
Stephanie Lopes Parente, sopraan
Hanneke Tichelaar, mezzo-sopraan
Ensemble van luit en strijkers o.l.v. Lex van Sante
flyer-Monteverdi

Meer berichten

Coronamaatregelen

Coronamaatregelen

Afgelopen dinsdag zagen we op TV de "persco" van de regering met de aankondiging van nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Naar aanleiding van de eerdere ophef over aantallen kerkbezoekers elders in het land, hebben de Nederlandse...

Nieuwsbrief Salvator 14 oktober 2020

Nieuwsbrief Salvator 14 oktober 2020

Beste parochianen, Bij het opstellen van deze nieuwsbrief is het duidelijk dat het coronavirus wederom ons stevig in de greep houdt. In heel Nederland, maar ook bij ons in de buurt. Veiligheidsregio Groningen is van niveau ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ op het...

Vieringen in de Sint-Jozefkerk met coronamaatregelen

Vieringen in de Sint-Jozefkerk met coronamaatregelen

  Vieringen in de Sint-Jozefkerk met coronamaatregelenUpdate 14-10-2020 Vanaf 28 juni 2020 zijn er weer vieringen in de eigen Jozefkerk.  Overigens kunt u elke zondag om 9.30 uur de viering in de Nicolaaskerk blijven volgen via de livestream. Maar… er zijn wel de...