Dak H. Nicolaaskerk als zonnedak voor de buurt

Gepubliceerd op: 7 mei 2022

Het parochiebestuur heeft met buurtcoöperatie Energiek Maarwold in Haren een overeenkomst gesloten om zonne-energie op te wekken voor de wijk rondom de H. Nicolaaskerk. Hiervoor is het dak van de kerk beschikbaar gesteld. Er zijn meer groene kerken waar veel aandacht is voor duurzaamheid en energietransitie maar dat heeft dan alleen betrekking op de energievoorziening van de kerk zelf. Het bijzondere van dit project is dat de H. Nicolaaskerk het dak beschikbaar stelt voor de energietransitie van de buurt en de kerk.

Afspraken maken met meerdere partijen maakte het project complex. Het heeft dan ook van alle betrokkenen veel tijd en doorzettingsvermogen gevraagd. Ondanks dat werd het lange traject in harmonie afgelegd en is het zonnedak, tot volle tevredenheid van iedereen, gerealiseerd.

De installatie op het kerkdak zal met 194 zonnepanelen naar verwachting 70.000 kWh per jaar opleveren. Een tweede kleine installatie met 15 panelen levert energie voor de kerk zelf.

Op 3 mei zette de wethouder voor Energie transitie van de gemeente Groningen Philip Broeksma, tijdens een feestelijke bijeenkomst, de installatie in werking. Zie de video hieronder.

Meer berichten

Muzikale workshopdag

Muzikale workshopdag

Op zaterdag 11 juni 2022 zal in de H. Willibrorduskerk in Ter Apel (Hoofdstraat 75) door de SGGL (Diocesane commissie Sint Gregorius in het Bisdom Groningen-Leeuwarden) een muzikale bijeenkomst georganiseerd worden rondom “Muziek in vakantietijd, muziek voor kleine...

Project ‘Haren geeft Warmte’

Project ‘Haren geeft Warmte’

Door een sterke stijging van de energieprijzen wordt het dagelijks leven flink duurder. Dat is slecht nieuws voor mensen met een laag inkomen. Ze hebben weinig of geen ruimte om een stijging van de vaste lasten en duurdere dagelijkse boodschappen op te vangen. Het...