...

Hildegardviering- en meeting in Haren

Gepubliceerd op: 26 juni 2023

Hildegardviering- en meeting in Haren

op 9 JULI 2023 van 10.30 – ca. 15.30 uur

Zondag 9 juli is er één viering, de Hildegardviering, voor alle 4 locaties in de Nicolaaskerk in Haren. De woord- en communieviering, waarin pastor Myriam Oosting zal voorgaan is om 10.30 uur.
De viering is voorbereid samen met Dolp Groningen/Haren en het Nicolaaskoor o.l.v. Trevor Mooijman verzorgt de muzikale begeleiding. Het thema is ‘antwoord geven’. Er is ook kindernevendienst.
Aansluitend is de Hildegardmeeting ook in de Nicolaaskerk en bij goed weer is de tuin een prachtige locatie voor ontmoeting.

Blijven we de hele tijd in de kerk? Nee, we gaan naar het bezoekerscentrum van klooster Yesse (ook Jesse of Essen) dat van 1215 tot 1594 heeft gestaan in het huidige buurtschap Essen, op de grens van de vroegere gemeente Haren met de stad Groningen. Rond 13.15 uur zal Annemiek Bos, beheerder van het bezoekerscentrum, ons iets vertellen van de historie van het vrouwenklooster.
Het is aan u hoe u er heen gaat. Wandelend (ca. 3,5 km), fietsend of met de auto.
Het is niet zomaar dat we naar dit bezoekerscentrum gaan. Er is wel degelijk een connectie met de Nicolaaskerk.

In de Mariakapel van de Nicolaaskerk wordt het oog toegetrokken naar een gestileerd beeld van een gekroonde Maria, met haar kindje Jezus op de arm (zie afbeelding).
De Maastrichter beeldhouwer Charles Vos (1888-1954) maakte dit beeld naar aanleiding van het Mariawonder dat zou zijn gebeurd in het klooster Yesse in Haren rond 1215. Het werd in 1947 geplaatst in de kapel op het terrein van het Sint Maartenscollege in Haren en nu staat het in de Nicolaaskerk.

Hoe staat het met de catering? Het is natuurlijk leuk om iets te bezichtigen, maar het is ook fijn dat er tijd is voor ontmoeting. Parochianen van 4 locaties kunnen elkaar beter leren kennen in een zeer ongedwongen sfeer. En natuurlijk is er een natje en een droogje. We beginnen na de viering met een kop koffie/thee/limonade met iets lekkers erbij. Ook aan de lunch is gedacht. Er is voor iedereen weer een gevuld lunchtas.

Zoals u zich wel herinnert van de vorige Hildegardviering in de zomer in Zuidhorn, was het een eigengemaakte tas van een leuk stofje. In het kader dat we graag groene kerk zijn en aan hergebruik doen, vragen we u om het tasje van vorig jaar weer in te leveren. U kunt dat tot 2 juli doen in een speciale mand achter in uw eigen kerk.

Na het bezichtigen van het klooster van Yesse gaan we terug naar de Nicolaaskerk, waar een hapje en een drankje voor u klaar staat.

Voor wie is het? Echt iedereen is welkom.
Waar is het precies?
Adres van de Nicolaaskerk: Irenelaan 2, 9752 LS Haren.
Adres klooster Yesse: Essen 7, 9751 NB Haren.
Wat zijn de kosten? Er staat achter in de Nicolaaskerk een melkbus, ja, dezelfde als vorig jaar, waarin u uw vrijwillige bijdrage kunt doen.
Moet ik mij opgeven? Ja, graag. In alle kerken ligt achter in de kerk een intekenlijst.

Mailen kan ook:

Jozef: corriestolwijk@gmail.com
Walfried: elmo0@ziggo.nl
Nicolaas: drik@hoogstede.com
Salvator: lida.heethuis@gmail.com

Graag naam opgeven, mailadres en/of tel.nr., aantal personen en of u meegaat naar het Klooster van Yesse. De deadline is maandag 3 juli.

Corrie Stolwijk, Drik Hoogstede, Lies Ensing en Lida Heethuis.

Meer berichten

Ontmoetingsdagen voor mensen die hun partner hebben verloren

Ontmoetingsdagen voor mensen die hun partner hebben verloren

ONTMOETINGSDAG IN HOOGEVEENvoor mensen die hun partner hebben verloren De diocesane werkgroep Partnerverlies van het Bisdom Groningen-Leeuwarden organiseert elk half jaar in een andere regio een Ontmoetingsdag voor mensen, die hun partner door de dood hebben verloren....

Jezus Christus: basiscursus van de Bonifatius Academie

Jezus Christus: basiscursus van de Bonifatius Academie

Wie is Jezus Christus voor ons?Welke beelden van Hem komen we tegen in de Bijbel, in de Traditie en in de kunst?In een vijftal avonden gaan we ons bezig houden met deze vragen.We onderzoeken welke plaats Jezus Christus in ons geloven heeft.Bij elke avond hoort een...

Bedevaartreis in 2024

Bedevaartreis in 2024

In 2024 weer een Bedevaartreis met pastoor Jellema In 2022 hebben we met 17 parochianen een bedevaartreis gemaakt onder leiding van Pastoor Jellema. We hebben toen in drie dagen het gebied tussen Rijn en Maas verkend. Zij die mee zijn geweest op deze reis waren erg...

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.