INLIA: bericht uit de TussenVoorziening, over ontmoeten en participeren

Gepubliceerd op: 15 July 2017

INLIA: bericht uit de TussenVoorziening, over ontmoeten en participeren

by | 15 July 2017 | Jozefgemeenschap

In de TussenVoorziening vangt INLIA erkende vluchtelingen (statushouders) op. Ze krijgen een intensief participatie- en inburgeringstraject, zodat ze mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving.

We hebben wel duizend koekjes gebakken
en half jong Eelde van Eritrese kapsels voorzien

Het Koepeltjes Festival in Eelde-Paterswolde afgelopen weekend; een jaarlijks evenement met bands, koren, straattheater, kraampjes en vooral heel veel gezelligheid. Dit keer deden ook de gasten van de TussenVoorziening (TuVo) in Eelde mee. Mannen hielpen met de opbouw van het terrein – hekken, kraampjes en tenten plaatsen – Syrische gasten verkochten hun zelfgebakken koekjes en op het Beautyplein werden nagels gelakt en haren gevlochten.

De vier Eritrese vrouwen die daar stonden hebben zo’n beetje half jong Eelde gevlochten. Want heel veel Eelder meisjes lieten zich graag een Eritrees kapsel aanmeten. “De vrouwen hebben vreselijk staan buffelen”, vertelt medewerkster Wietske Hoogerheide van de TuVo, “Op gegeven moment heb ik maar ingegrepen, ze hadden niet door dat ze best even pauze mochten nemen, of even iets mochten drinken.”

De zoete en hartige koekjes waren ook een groot succes: helemaal uitverkocht. Al moesten de verkopers aanvankelijk even op gang komen. “Het voelde voor de mensen wat vreemd om hun waren aan te prijzen”, zegt Wietske, “Daarop ging een van onze vrijwilligers met een schaaltje rond om het publiek te laten proeven en vervolgens vlogen de koekjes weg!”

Achterliggende gedachte was natuurlijk: kennismaken en meedoen. Kennismaken niet alleen met mensen, maar ook met gebruiken en omgangsvormen. En dus soms ook kennismaken met onbeleefd gedrag. Wietske: “Er waren mensen die een koekje proefden en dan doorliepen zonder iets te zeggen. Ik heb uitgelegd dat ook ik als Nederlandse dat onbeleefd vind.”

Ze haast zich te zeggen dat dit uitzonderingen waren: “Het was echt heel leuk om te zien hoeveel gesprekken er begonnen met de simpele vraag ‘Wat zit hierin?’. En zo kwam het gesprek dan op wie je bent, waar je vandaan komt enzovoorts. Echt prachtig.” Eerder die week waren enkele tientallen mensen van de festivalorganisatie al in de TuVo geweest om kennis te maken en te lobbyen voor hun festival.

Ze deden dat bij een ‘Meet&Eat’: Syriërs en Eritreërs hadden gekookt, er was brood en een barbecue. “We hebben heerlijk gegeten”, aldus Wietske. “De wijkagenten aten trouwens ook mee. De voertaal was Nederlands, handen en voeten. Maar zo leuk om te zien hoe makkelijk het eigenlijk is om contact te leggen en samen een leuke avond te beleven. We hebben nog muziek gemaakt… Echt: het was een mooie week.”

Meer berichten

Hildegardmeeting 20 september afgelast

Hildegardmeeting 20 september afgelast

Hildegardmeeting zondag 20 september afgelast In overleg met de andere leden van de organisatie van de Hildegarddag moet ik jullie mededelen dat de Hildegarddag op zondag 20 september (gezamenlijk bijeenkomen in Den Horn) NIET doorgaat.Er zijn parochiebreed te weinig...

Concept locatievisie Jozefgemeenschap 2020-2026

Concept locatievisie Jozefgemeenschap 2020-2026

Beste parochianen van de Jozefgemeenschap, Bijgaand (klik op deze link) treft u een concept aan van een door de Jozefraad geschreven missie en visie. De locatieraad moet én de praktische gang van zaken op de locatie coördineren, én, vanuit een pastorale insteek, oog...

Programma Raad van Kerken Zuidhorn 2020 – 2021

Programma Raad van Kerken Zuidhorn 2020 – 2021

Via deze link kunt het boekje van het WinterWerk van de Raad van Kerken Zuidhorn lezen: een breed scala aan activiteiten op het gebied van vorming en toerusting. De opzet is nadrukkelijk oecumenisch van aard. Opgave kan via de mail (u krijgt dan ook een...