Eerste Kruiswegwandeling Noord Nederland in Sneek

Van Aswoensdag 6 maart tot en met Paaszaterdag 20 april a.s. hangen veertien kruiswegstaties in het centrum van Sneek. De fotokopieën op groot A1 formaat vertellen in winkels en etalages het lijdensverhaal van Jezus uit het Bijbels evangelie: van de veroordeling door Pilatus tot de kruisiging en graflegging van Jezus. Het is voor het eerst dat in Noord-Nederland een Kruiswegwandeling in de aanloop tot Pasen voor publiek wordt georganiseerd. Burgemeester Janneke de Vries van gemeente zuidwest Fryslân en pastoor Peter van de Weide openen de Kruiswegroute op Aswoensdag 6 maart a.s.. Vanaf 9.30 uur is een Aswoensdagviering in de kapel van zorgcentrum Bonifatiushuis: het startpunt van de Kruiswegwandeling. De officiële opening door burgemeester en pastoor is vanaf 10.30 uur bij het Bonifatiushuis.
Stilstaan
Het woord statie komt van het Latijnse ‘statio’ dat staan of stilstaan betekent. Bij ieder kruiswegtafereel staat een toelichting die bezoekers doet stilstaan bij de vraag wat de lijdensweg van Christus vandaag de dag voor mensen betekent. De tentoongestelde fotostaties zijn kopieën van de kruiswegstaties uit de RK Sint Martinuskerk.
De kruiswegwandeling begint bij het zorgcentrum Bonifatiushuis (Jachthavenstraat 28) en leidt deelnemers langs winkelstraten en bijzondere locaties in de stad. Eindpunt is de Sint Martinuskerk (Singel 62). De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur met onderweg voldoende (horeca) gelegenheid om uit te rusten. Op de 14 deelnemende locaties is een gratis boekwerkje verkrijgbaar met de hele routebeschrijving.
Volendam
Het idee van een openbare Kruiswegwandeling komt van de familie Kras in Volendam. Zij zijn eigenaar van de kruiswegstaties uit de Volendamse St. Vincentiuskerk die in de Tweede Wereldoorlog zijn verwijderd. De familie wil dat de kruiswegstaties ook in hedendaagse tijd hun functie hebben. Jaarlijks worden ze in de voorbereidingstijd van Pasen in Volendam tentoongesteld. De Kruiswegwandeling in Sneek is een initiatief van de Sint Antonius van Paduaparochie waar de Sint Martinuskerk deel van uit maakt.
————————————————————————————————————————
Informatie: Sint Martinuskerk Sneek, Renate Dümmer, renate.dummer@home.nl. Tel.: 06-25224726.