slotbijeenkomst Rentmeesterschap

‘De kracht van vrouwelijke waarden’ op slotbijeenkomst Rentmeesterschap

Wat als vrouwen de baas zijn van banken?

Op 23 november rondt de Norbertusparochie Oost Groningen haar jaarthema ‘Rentmeesterschap’ af met een openbare bijeenkomst in Hotel Faber te Hoogezand. Onderwerp is ‘De kracht van vrouwelijke waarden.’ Wat houdt rentmeesterschap in? Wat is de rol van de vrouw bij dit belangrijke thema? Leveren vrouwen een wezenlijk andere bijdrage aan onze opdracht de wereld goed te beheren?
Rentmeesterschap is goed zorgen voor de aarde én voor haar bewoners. De aarde niet uitputten, genoeg overlaten voor generaties die na ons komen, niet meer consumeren dan we nodig hebben, hulpbronnen rechtvaardig verdelen, eerlijk delen. De pauselijke encycliek Laudato Si roept ons daartoe op en wijst de weg.

Op de slotbijeenkomst van de cyclus over Rentmeesterschap staat de vraag centraal of vrouwen anders omgaan met deze opgave dan mannen. Een recent citaat van de Franse Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF): ‘’Als Lehman geen Brothers maar Sisters waren geweest, was de grote bankencrisis van 2008 niet ontstaan.’’ Ook beleggers willen meer vrouwen in de top van bedrijven zien omdat een bedrijf dan beter presteert. Het is beter voor een onderneming als economische en menselijke waarden met elkaar in balans zijn; als er aandacht is voor zowel de harde als de zachte kant van ondernemen.

Drie ondernemende vrouwen in noord-Nederland gaan hun visie en ervaring over dit thema delen met het publiek: Hoe dragen vrouwelijke waarden bij aan goed rentmeesterschap? Gastsprekers zijn:

• Laetitia van der Lans, theologe en als ondernemer onder andere actief in het uitgeven van kerkbladen zoals Rots en Bron
• Marisca Lulofs, econoom van het bisdom Groningen-Leeuwarden
• Ans Alers, na een carrière in het bankwezen tegenwoordig directeur van de Monseigneur Bekkersschool in Veendam

Op hun visie zal de burgemeester van Midden-Groningen, Adriaan Hogendoorn, reageren. Het bestuur van een gemeente vraagt ook een balans tussen de harde en de zachte kant. Een gemeente werkt evenzeer aan welvaart en economische voorspoed als aan welzijn en geluk voor haar inwoners.

Plaats en tijd: Vrijdag 23 november a.s., Hotel Faber, Meint Veningastraat 123 te Hoogezand. Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De cyclus Rentmeesterschap is georganiseerd door de Norbertusparochie Oost-Groningen en Solidair Groningen & Drenthe. www.heiligenorbertusparochie.nl; www.solidairgroningendrenthe.nl

Contact: Annelien de Winter, tel. 0598-450579. E-mail: a.dewinter@planet.nl