Verslag Toekomst oecumene leeft lokaal

by | apr 24, 2018 | Nieuws |

Toekomst oecumene leeft lokaal

“Oecumene verandert van kleur. Het vergrijst wat, maar er zijn ook nieuwe initiatieven. Oecumene gebeurt ter plaatse, daar ligt de toekomst’’, aldus ds. B. Altena, predikant van de Drentse gemeente Vries en voorzitter van de Provinciale Raad van Kerken. Ruim 20 vertegenwoordigers van oecumenische initiatief in het noorden gingen 22 maart jl. met elkaar in gesprek onder leiding van pastoor Koos Tolboom. De thema-avond ‘Oecumene in ontwikkeling’ was georganiseerd door de projectgroep Toerusting van het Vicariaat Groningen-Drenthe.
Het is 70 jaar geleden dat de internationale Raad van Kerken werd opgericht. Nederland trad 50 jaar geleden toe. De glans van oecumene als vernieuwingsbeweging in de jaren ’80 lijkt voorbij, maar is dat wel zo? Zes inleiders presenteerden lopende oecumenische projecten, zeer verschillend in omvang en diversiteit. Wat sterk naar voren kwam was dat de activiteiten in grote saamhorigheid worden gerund door vrijwilligers uit de aangesloten kerken.
Aanwezigen op de avond kwamen zelfs met veel meer initiatieven, wat liet zien dat de oecumenische gedachte nog volop in ontwikkeling is. Af en toe kwam ook naar voren dat er soms spanning bestaat tussen een projectgroep en officiële kerkelijke vertegenwoordigers (‘het-mag-niet-maar-we-vinden-het goed’).

Wat de toekomst betreft bleek ook dat met name voor langlopende projecten moeilijk vrijwilligers zijn te vinden. Voor kortlopende projecten bestaat voldoende animo. Het is aan te bevelen daar de aandacht op te richten.

Informatie: pastoor Koos Tolboom, tel.: 0592-312181. mail: j.j.g.tolboom@home.nl