Nieuwsbrief 23 mei 2021 Pinksteren

Gepubliceerd op: 22 mei 2021

Gebed:

Kom Schepper Geest,
vuur ons aan.
Vervul ons hart
met barmhartigheid en zorg
voor al wat leeft.

Kom Schepper Geest,
troost ons.
Vuur ons aan en geef moed
om recht te staan daar
waar uw schepping onrecht wordt aangedaan.

Kom Schepper Geest,
vuur ons aan
om woorden
om te zetten in daden.

Kom Schepper Geest,
vuur ons aan
om respectvol
met uw schepping om te gaan.

 

Kom Schepper Geest,
bevrijd ons van het kwaad
dat een wig van dood
in leven slaat.

Kom Schepper geest,
beteugel onze drift,
verzoen ons met elkaar,
ver weg, dichtbij,
vuur ons aan.

 Gij, Geest van leven,
oorsprong, richting en doel,
schenk ons leven duurzaamheid
opdat uw schepping behouden blijft.

(bron: www.scheppingvieren.nl)

Liturgie:
 • Zondagen:
  23 mei 2021 Eucharistieviering/ Pinksteren
 • 30 mei 2021 DOLP/ H. Drie-eenheid
 • 06 juni 2021 Eucharistieviering/ Sacramentsdag
  Bisschop R. van den Hout/
  Vormsel Kees Verstappen
 • 13 juni 2021 Woord- en communieviering
  Thema Gewoon Doen!
 • 20 juni 2021 Eucharistieviering
 • 27 juni 2021 Eucharistieviering
 • 04 juli 2021 Woord- en communieviering

  Rooster Woensdagavond Getijdenvieringen:

  • 26 mei Mariamaand: viering van de Rozenkrans
  • 02 juni Woord- en gebedsdienst
  • 09 juni Eucharistieviering
  • 16 juni Karmelitaanse Psalmviering
  • 23 juni Vesperviering Getijdenboek
  • 30 juni Viering Aanbidding Sacrament

  Nog meer versoepelingen: van 30 naar 44 kerkgangers

  Er mochten maar 30 mensen een viering bijwonen. Dat aantal wordt verhoogd naar 44. Er is een nieuwe regel, dat grotere kerkgebouwen met meer dan 300 reguliere zitplaatsen maximaal 10% van de zitplaatsen mogen benutten. De Salvator heeft 441 zitplaatsen, dus elke zondag mogen er dan 44 in. Wel hanteren we nog steeds het reserveringssysteem. Mail naar reserveren.salvator@hildegardparochie.nl of bel 050-5253467.

   13 juni Themaviering Gewoon Doen!

  We besteden zondag 13 juni in de viering aandacht aan ons jaarthema Groen Geloven Groen Doen. We kunnen er niet meer omheen. Van alle kanten horen en zien we dat we de aarde uitputten. De bewustwording is er steeds meer, wij als mensen zijn niet meer dan …..                                                   en samen zijn we verantwoordelijk. We hopen dat de teksten en de liederen ons inspireren om de juiste keuze te maken en ernaar te handelen. De liederen zijn zeer divers. Van GvL tot Taïzé, het klimaatlied en van het repertoire van Gaudete komt het prachtig lied:  Boek, jij bent geleefd, zeg ons hoe te leven.

   Fijn als ook jij/u erbij bent 13 juni. In een flyer, die we na afloop uitdelen komen we met enkele praktische tips. Het gaat ons lukken om samen kleine stapjes te zetten naar een duurzame wereld.

  De voorbereidingsgroep, pastor Myriam, Gea, José en Lida

   

  Website www.vierpinksteren.nl  :

  Op deze website vindt u weer handige links en downloads die u helpen om de Paastijd en Pinksteren ook thuis mee te kunnen vieren. Thuis een dienst beleven kan via de livestream https://kerkdienstgemist.nl/stations/1978-HNicolaaskerk

  Of via de TV zondagochtend 10 uur KRO-NCRV.

   

  Catechese:

  Tienerweekenden 18-20 juni 2021

  In de weekenden van 18-20 juni organiseert het Jongerenplatform van het bisdom Groningen-Leeuwarden een tienerweekend voor tieners van 12-18 jaar. Een weekend met catechese, ontmoeting, leren en leven bij en met zusters, spelactiviteiten en gezelligheid! Dit weekend vindt plaats bij de Blauwe Zusters in Heiloo.

  Aankomst is op vrijdagavond 18 juni rond 18.00 uur. Hier beginnen we met z’n allen met avondeten, ook voor de ouders die brengen. Op zondag rond 13.00 uur gaan we weer naar huis.
  Voor de ouders die ophalen bestaat de mogelijkheid om de mis op zondag van 10.30 uur mee te vieren en mee te lunchen. De kosten voor het weekend zijn € 30,-

  Per weekend is er een beperkt aantal plaatsen, dus geef je snel op via de link!

  https://forms.gle/9DicBRkySJCcAuSQ9  Er is ons verteld dat “de zusters hun best doen op een corona technisch correct weekend”.

  Mochten de kosten en/of vervoer een probleem zijn, stuur dan even een mailtje naar johankrijnsen@hotmail.com

   

  Diaconie:

  Collectes: De volgende zondagen worden extra collectes gehouden voor:

  Eerste Pinksterdag 23 mei    Week Nederlandse Missionaris

  Pinksteractie – WNM (weeknederlandsemissionaris.nl)

  Elke dag opnieuw gaan honderden Nederlandse missionarissen en missionair werkers geïnspireerd door hun geloof wereldwijd de strijd aan tegen onrecht en armoede. Hierbij kunnen zij rekenen op financiële steun van de Week Nederlandse Missionaris (WNM) zodat zij zich kunnen blijven inzetten voor de meest kwetsbaren.

  Missionaris Peter Daalhuizen werkt bijvoorbeeld al bijna 40 jaar in Brazilië, waar hij zich (samen met zijn zus) inzet voor bejaarden en andere kwetsbare groepen. Hij heeft er zelfs drie parochies onder zijn hoede. Missionair werker Susanne Beentjes werkt in Tanzania met jonge meisjes die vaak al jong zwanger zijn geraakt en daardoor hun school niet konden afmaken. Dankzij Susanne leren de meisjes voor zichzelf en hun kind te zorgen, waarbij omgaan met geld erg belangrijk is. Susanne, pater Peter en al die andere missionarissen en missionair werkers zijn er altijd voor de ander. En wij zijn er – samen met u – voor hen.

  Zondag 13 juni                       Voedselbank

  Naast een financiële bijdrage kunt u ook in de kratten voedingsmiddelen, mits niet over datum en langhoudbaar, kwijt. Verder is er behoefte aan hygiënische middelen zoals maandverband, tampons en luiers (met name de maten 4,5 en 6). Ook dat kunt u in de kratten kwijt.

  Zondag 20 juni                       Parochiële Caritas Instelling (pcihildegardvanbingen@gmail.com)

  De PCI biedt namens de parochie financiële of materiële hulp aan mensen die dat nodig hebben. Niet alleen aan parochianen maar ook mensen die geen link hebben met de kerk. Op deze manier willen we laten zien dat Gods liefde ervoor alle mensen is. Het is mooi om te merken dat sommigen de weg naar de PCI gevonden hebben. In een aantal gevallen hebben we daadwerkelijk hulp kunnen bieden en daarmee een verschil gemaakt voor mensen. Dat is gebeurd door het bieden van materiële hulp, maar ook door het overmaken van een gift of het verstrekken van een renteloze lening. Voor elke aanvraag wordt in overleg een passende aanpak gezocht.

  Alvast bedankt voor uw steun. Jan Willem Smit (namens de PCIwerkgroep Hildegardparochie)

   

  Terrassen open

  Ook het terras op het kerkplein gaat open. Dat houdt in dat als het mooi weer is, we iedere zondag na de viering buiten koffie kunnen drinken. Wel de coronaregels in acht nemen, dus blijf thuis bij klachten, nies en hoest in je elleboog en houd 1,5 meter afstand.

  En het betekent dat op woensdagmiddag de ouderen elkaar weer kunnen ontmoeten. Altijd sfeervol met koffie met wat lekkers erbij en een drankje met hapjes. Wat hebben we het gemist. Welke woensdagmiddag? Dat kunnen we moeilijk plannen, het weer moet geschikt zijn. We zijn flexibel, dus als het mooi weer wordt, bellen we iedereen op die er altijd bij is. 

  Het kan zijn dat er ouderen zijn, die nog nooit geweest zijn, maar die denken, dat vind ik ook gezellig. Bel mij, 06-41508200 en we zetten ook jou op de lijst. Fijn als we met velen zijn.

  Namens de werkgroep Welzijn, Lida Heethuis

   

  Achtergrond:

  Pinksteren, de vijftigste dag na Pasen, is nauw verbonden met het Joodse  ‘Pinksteren’: Sjavoeot.  De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekoste, dat is: de vijftigste dag. Het is één van de drie pelgrimsfeesten die gelovigen maakten naar de tempel in Jeruzalem. Centraal staat de dankbaarheid voor de eerste vruchten van het veld. Die worden als eerstelingen aangeboden in de tempel (Leviticus 23, vers 15-24). Met Pesach was dat graan, vijftig dagen later is dat de eerste tarwe in het land van de bijbel.  

   

  Pinkstervuur (Handelingen 2, 1-3)

  ‘Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak, waren ze, de leerlingen van Jezus, allen bij elkaar. Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als een hevige windvlaag (…)’.

  ‘Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de heilige Geest’ .

   

  Vuur – rood (Exodus 19 vers 18)
  De verborgen aanwezigheid van de Eeuwige, in vuur, was geen onbekend beeld:
  ‘De Sinaï was volledig in rook gehuld, want de HEER was daarop neergedaald in vuur’.
  Het is het vuur van de Geest dat mensen in beweging zet en inspireert. Daarom is het begrijpelijk dat rood de liturgische kleur van Pinksteren is, als een herinnering aan het vuur, aan de vlammentongen, aan de inspiratie
  vanuit liefde en liefdevolle barmhartigheid.

   

  Rood fruit en tomaten Rode vruchten verwijzen naar ‘vruchtdragen’ in een geest van liefde.
  Rond Pinksteren zijn er rode aardbeien, rabarber, radijs, rode sla uit de koude kas en rode appels uit het koelhuis. Later in juni komen rode frambozen, aalbessen en kersen. In de zomer zijn er tomaten, rode paprika’s, rode bietjes, pruimen die zonder extra energie gekweekt zijn omdat zij van de koude grond of uit de onverwarmde kas komen, uit Nederland.

  Kortom, er is vast wel een heerlijk Pinksterrecept te maken met al dit mooie rood. Voor meer inspiratie:

  www.Sameneerlijketen.nl  is een website onder beheer van de Raad van Kerken en koppelt gezamenlijk eten aan geloofsverdieping en stimuleert het kopen van seizoens- regionale en fair-trade producten.
  De site geeft recepten geïnspireerd door katholieke en protestantse tradities in het liturgisch jaar.

   

  Meer berichten

  Speciale uitgave van het bisdomblad Spreek!

  Speciale uitgave van het bisdomblad Spreek!

  Gisteren en vandaag bij abonnees op de mat gevallen en bij dit bericht vindt u de elektronische PDF-versie. Deze Spreek! is mede mogelijk gemaakt door parochievrijwilligers in ons bisdom (zie redactioneel Voorwoord). Met het thema ''Opnieuw beginnen'' is de inhoud na...

  Nieuwsbrief Salvatorgemeenschap 21 december 2021

  Nieuwsbrief Salvatorgemeenschap 21 december 2021

  Beste medeparochianen, Helaas zijn na de aanscherping van de coronamaatregelen per 1 december nieuwe aanscherpingen van kracht per 19 december. We begrijpen dat dit weer een teleurstelling zal zijn voor velen, juist ook in deze tijd, maar om met de bisschoppen te...

  Covid richtlijnen parochie per 22 december 2021

  Covid richtlijnen parochie per 22 december 2021

  Beste allen Naar aanleiding van de nieuwe "lockdown" maatregelen van de overheid is overwogen welke Covid-maatregelen binnen de parochie aangepast moeten worden.We hebben daarbij gelet op de adviezen van het Interkerkelijk Contact in Overheidzaken (CIO) en op de...