Meditatie Goede herder
Eerste lezing: Handeling 2, 14a.36-41; Tweede lezing: 1 Petrus 2, 20b-25
Evangelie: Johannes 10, 1-10)
Op deze zondag staan de lezingen in het teken van de Goede herder. In de gelijkenis mag de Heer zelf als de ware goede herder worden herkend, maar het verhaal gaat niet over hem alleen, het is ook een oproep aan de lezer om net als die goede herder te worden. Niet voor niets wordt deze dag als roepingenzondag gevierd.
Het kan een moment zijn om ons te herinneren aan de vele mensen die hun roeping volgden en nu ook nog steeds doen. Mensen die hun hart hebben gevolgd en zich hebben ingezet voor de kerk, voor de maatschappij. Die noden hebben gezien en het aangedurfd hebben om zich aangesproken te voelen.
We vieren deze zondag vlak voor de gedenkdagen rond de bevrijding die straks zo anders verlopen dan we gedacht en gehoopt hadden. Vijfenzeventig jaar vrijheid is iets om enorm dankbaar voor te zijn. De Tweede Wereldoorlog met alle verschrikkingen, de ideologie die bepaalde groeperingen tot untermenschen verklaarde, de poging tot vernietiging die miljoenen het leven kostte, Europa en de hele wereld als een strijdtoneel, bloedvergieten en ontelbare militaire en burgerslachtoffers. Een tijd om te gedenken en lessen uit te trekken, een herwonnen vrijheid om te vieren, jaar in jaar uit.
En zo bleef toch mijn herinnering wat rond die periode circelen. Ik dacht aan de film die ik graag wil gaan zien, “a hidden life” over de geschiedenis van de Oostenrijker Frans Jägerstätter en zijn weigering voor de Nazi’s te strijden, een keuze die hem het leven zal kosten… Maar zijn daad heeft wel uitstraling, maakt indruk op de mensen in zijn omgeving en geeft hen richting in een moeilijke tijd. Zo moest ik ook denken aan die andere goede herders en herderinnen van die tijd, mensen die voor hun keuzes en inzet kracht in inspiratie vonden in hun geloof. Of je wilt denken aan de Poolse Franciscaan pater Maximiliaan Kolbe, opgepakt vanwege zijn kritische houding tegen het Nazisme, en die de hongerbunker in durfde gaan om het leven van een jonge vader te sparen… Of we denken aan onze eigen pater Titus Brandsma, die de vrijheid van de pers had verdedigd, van de Friese/Blauwhuister pastoor Galema die in ‘s- Herenberg werd opgepakt vanwege zijn verzet, verraden door eigen dorpsgenoten. Ook hij moest zijn dappere houding met de dood bekopen.
Niet al deze herders waren trouwens mannen. Als voorbeeld misschien goed om een paar woorden te wijden aan de Oostenrijkse verpleegster en kloosterzuster Restituta Kafka. Zij weigerde niet alleen om de kruisbeelden uit haar ziekenhuis te verwijderen, maar verwierp tevens het idee dat ze arische patiënten diende voor te trekken, boven mensen van andere rassen. Alleen al deze kritisch houding en een paar brieven van haar hand waarin ze de Nazi-ideologie veroordeelde, waren genoeg voor haar doodvonnis. Maar net als bij de mannen die ik hiervoor noemde, haar inzet, maar vooral ook haar voorbeeld in overschrokkenheid bleef onvergeten. Ze bleef een voorbeeld voor velen en een voorspreekster ook. Haar inzet werd uiteindelijk geëerd door haar officiele zaligverklaring, een erkenning dat haar leven niet alleen een uitdrukking was van oprecht geloof, maar ook een leven dat tot voorbeeld kan worden gesteld. Zo zie ik ze, deze bekende gezichten van het verzet tegen Hitler en zijn regime. Ik denk aan Hannie Schaft uit Haarlem, de Winterwijkse tante Riek (Zij had de leiding over de grootste verzetsorganisatie van Nederland: de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en werd sterk gedreven door haar christelijke geloof.) en al die andere koeriersters en verzetstrijders en -strijdsters die voor het grote publiek zonder naam bleven. Het waren herders en herderinnen die probeerden om anderen de gevaren van het regiem te laten inzien, die verzet pleegden om een situatie van onrecht snel ten einde te laten komen. Deze mensen die vanwege hun eerlijkheid, vanwege een uitgesproken mening worden herinnerd en geëerd. Vanwege hun grote inzet, die destijds verborgen moest blijven, maar uiteindelijk effect had en werd gezien, die inspirerend werkte.
Zo zoeken we ook in de huidige tijd herders en herderinnen. Mensen die ons het geloof kunnen voorleven, die ons op het pad van geleefd geloof kunnen leiden. Die hebben laten zien dat het soms veel van ons vraagt, soms alles, zelf het eigen leven. In deze tijd kunnen daarbij vanzelfsprekend de gedachten gaan naar de vele artsen en verzorgenden die alles geven in de strijd tegen de Corona.
We hopen op mensen die op een of andere manier herder en herderinnen willen zijn, die ons helpen om kritsch te staan tegenover de maatschappij, tegen ontwikkelingen die we zien, ook in relatie met onze gelovige overtuiging. Die waarschuwen en zorgen uitspreken, die zo proberen te hoeden wat kostbaar is.
Dat wij zelf ook zulke herders en herderinnen mogen zijn.
Pastoor Arjen Jellema
Informatie over de livestreamviering op zondag 3 mei: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1978-HNicolaaskerk
- U kunt hier ook een agenda op vragen. Als u dan de komende zondag aanklikt verschijnt een scherm met daarop de liederen en lezingen van de viering.
- Mocht u niet in het bezit zijn van een GVL maar wel mee willen zingen, dan kunt u er één halen tijdens de openingstijden van de Salvatorkerk, elke zondag van 11-11.45 uur.
Voorgangers: Bisschop vd Hout, pastoor Arjen, pastor Myriam
Lector: pastor Myriam
Overweging: Bisschop
Muziek: Matthew Schembri (orgel) en Kees Verstappen (Klarinet)
Cantor: Cantorgroep Walfried: Gerard Sleumer en Truus Stam
Collecte: Roepingenzondag,
IBAN NL94INGB0650250826 t.n.v. Fonds Priesteropleiding Bisdom Groningen-
Leeuwarden
Ten tijde van het maken van deze nieuwsbrief was de overweging van bisschop van der Hout nog niet bekend. Deze zal na de viering op de website verschijnen.
Openingstijden Salvatorkerk:
Het is mogelijk om op de zondagochtenden een kaarsje op te steken tussen 11-11.45 uur in de Mariakapel van de Salvatorkerk. Er zullen gastvrouwen en/of gastheren aanwezig zijn. U bent welkom zolang u niet verkouden en/of grieperig bent of hoest en/of koorts heeft.
Voorbedeboek
Graag willen we ook in de livestreamvieringen aandacht besteden aan het gebed waar u om vraagt. U kunt uw voorbede per email naar pastoor.jellema@hildegardparochie.nl sturen, dan wordt deze in de volgende zondagsviering genoemd.
Gebed van Paus Franciscus voor de meimaand tijdens de Corona-crisis
Onder Uw bescherming nemen wij onze toevlucht, o heilige Moeder van God.
In deze dramatische situatie, vol lijden en angsten die de hele wereld treffen, wenden we ons tot u, o Moeder van God en onze Moeder, en zoeken toevlucht onder uw bescherming en bescherming.
O Maagd Maria, richt in deze pandemie van het Coronavirus uw barmhartige ogen naar ons en troost degenen die rouwen en huilen om hun geliefden die soms begraven zijn op een manier die de ziel pijn doet. Steun iedereen die zich zorgen maakt over de zieken, bij wie ze niet in de buurt kunnen zijn vanwege het risico op infectie. Geef vertrouwen aan degenen die bezorgd zijn over de onzekere toekomst en de impact ervan op de economie en het werk.
Moeder van God en onze moeder, verkrijg voor ons van God, de barmhartige Vader, dat deze zware beproeving ten einde komt en dat hoop en vrede weer aan de horizon verschijnen. Kom voor ons tussenbeide bij Uw goddelijke Zoon zoals in Kana, zodat de families van de zieken en de overledenen getroost kunnen worden en dat ze het vertrouwen in hun hart kunnen terugkrijgen.
Bescherm de artsen, verpleegkundigen, gezondheidswerkers en vrijwilligers die voorop lopen in deze noodsituatie en hun leven riskeren om anderen te redden. Begeleid hun heroïsche inspanningen en geef ze kracht, vriendelijkheid en gezondheid.
Wees bij degenen die dag en nacht voor de zieken zorgen en help de priesters die, met pastorale ijver en toewijding aan het evangelie, proberen iedereen te helpen en een steun te zijn.=
Heilige Maagd Maria, verlicht de geest van wetenschappers om passende oplossingen te vinden om het virus te bestrijden.
Help degenen die de leiding hebben over de naties om wijsheid, zorg en vrijgevigheid uit te oefenen, en met vooruitziende blik en in de geest van solidariteit door middel van sociale en economische programma’s al diegenen te helpen die de essentiële zaken missen om te leven.
Heilige Maria, raak de gewetens aan zodat de enorme geldbedragen die nu voor de uitbreiding en vervolmaking van steeds geavanceerdere wapensystemen worden gebruikt in plaats daarvan worden aangewend voor adequaat onderzoek om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen.
O geliefde moeder, laat het gevoel bij een grote familie te horen in de wereld groeien, in het besef van de band die ons allemaal verenigt, zodat we zoveel armoede en ellendige situaties kunnen verhelpen in een geest van broederlijkheid en solidariteit. Sterk ons zodat we standvastig kunnen blijven in ons geloof, doorzettingsvermogen hebben en volharden in gebed.
O Maria, trooster van de bedroefden, houd al uw kinderen in moeilijkheden in uw armen en verkrijg van God dat Hij ingrijpt in zijn almacht om ons te bevrijden van deze vreselijke epidemie, zodat het leven weer vredig en normaal kan worden.
We vertrouwen ons aan u toe, die op onze weg schittert als een teken van redding en hoop. O goedertieren, o liefdevolle, o zoete Maagd Maria. Amen.
Jeugd:
Voor deze week heeft de kinderwerkgroep van de locatie Walfried een bijdrage geleverd. Achtergrondverhaal en informatie vindt u op de website: https://www.hildegardparochie.nl/jezus-de-goede-herder-voor-kinderen/

De Goede herder – raam in de Emmauskerk