Nieuwsbrief 7 maart 2021 Salvatorgemeenschap

Gepubliceerd op: 9 maart 2021

Zegen in lockdown-tijd

Zegen deze dag
De mensen die niet naar buiten kunnen
De mensen die zich opgesloten voelen
De mensen die opgesloten zijn
Zegen deze dag
De mensen die opgesloten zijn in zichzelf
De mensen die zich ingesloten voelen
De mensen die ruimte en adem zoeken
Zegen deze dag
De mensen die naar buiten kunnen gaan
De mensen die elkaar groeten
De mensen die elkaar ruimte geven

Marinus van den Berg
(uit Van Maria Lichtmis tot Pinksteren – Bidden in onzekere tijden)

Chris Fictoor over Titus Brandsma

Nieuws van onze medeparochiaan Chris Fictoor die wij kennen als dirigent van Vocare tot 2019 en mede-inspirator van de woensdagavondvieringen:
Op zondag 21 maart a.s. wordt om 9.45 uur op NPO2, in het KRO-tv programma Geloofsgesprek van Leo Fijen, een interview met Chris Fictoor uitgezonden. Het is in februari opgenomen in Karmelklooster Drachten.
Onderwerp is Titus Brandsma, geboren in Bolsward en in 1942 omgekomen in Dachau. Deze was prominent verzetsleider in de Tweede Wereldoorlog, Karmeliet en Nijmeegs wetenschapper. Recent is een wonderbaarlijke genezing uit 2004 erkend dat aan de voorspraak van Titus wordt toegeschreven, waardoor zijn heiligverklaring dichterbij komt.

Karmeliet en musicus Chris Fictoor vertelt in het programma over de betekenis van Titus voor onze tijd en Noord-Nederland, zijn thuis-zijn in de Karmelitaanse spiritualiteit, zijn lijdensweg en sterven en het proces van zijn heiligverklaring. Tenslotte gaat hij in op de liederen die hij op teksten van Titus componeerde.

WOORD EN MUZIEK IN DE PASSIETIJD
vanuit de Nicolaaskerk te Haren

Ook in de Passietijd zullen er weer Woord & Muziekmiddagen zijn: passende muziek en tekst voor de laatste 3 weken van de vastentijd.
Op 3 vrijdagmiddagen 19 en 26 maart en Goede Vrijdag 2 april zal van 15.00 tot 15.30 uur dit te beluisteren zijn, zowel online via www.kerkdienstgemist.nl als in de kerk zelf na schriftelijke aanmelding via nicolaasraad@hildegardparochie.nl
De muziek wordt verzorgd door: Miriam de Groot (dwarsfluit), Rob Biermasz (cello), Job Oostveen (altviool), Sievert Holman (piano), Ger van der Werf en Drik Hoogstede (orgel).
Het betreffende middagprogramma is telkens te lezen op de website van www.kerkdienstgemist.nl bij H. Nicolaaskerk – Haren

Komende woensdagavonden Salvator Maria Kerk 19.00 uur

De vieringen op de woensdagavonden worden bezocht door een trouwe schare bezoekers. Er zijn verschillende vieringen met hun eigen karakter die beurtelings gehouden worden. Hieronder volgt het schema voor de komende weken tot Pinksteren.

Veertigdagentijd vanaf 7 maart
 • 10 maart Eucharistieviering
 • 17 maart Karmelitaanse Psalmviering
 • 24 maart Vesperviering Getijdenboek
 • 31 maart Goede Week:
 • Lijdensmeditatie
 • Paastijd
 • 07 april Paasweek: Viering Aanbidding Sacrament
 • 14 april Eucharistieviering
 • 21 april Karmelitaanse Psalmviering
 • 28 april Koningsdag: Vesperviering Getijdenboek
 • 05 mei Bevrijdingsdag: Woord- en Gebedsviering
 • 12 mei Mariamaand: Eucharistieviering
 • 19 mei Karmelitaanse Psalmviering
Vieringen Goede Week:
 • Palmzondag – 28 maart – 11.00 uur – EV – A. Jellema
 •  Woensdag – 31 maart – 19.00 uur – Aanbidding
 • Witte Donderdag – 1 april – 19.00 uur – EV – A. Jellema en M. Oosting
 • Goede Vrijdag – 2 april – 15.00 uur – EV A. – Jellema
  • 19.00 uur Kruisweg (géén communie) DOLP
 • Bij beide vieringen op Goede Vrijdag kunt u bloemen achterlaten bij het kruis.
 • Zaterdag – 3 april – 19.30 uur – EV – A. Jellema en M. Oostin
 • Pasen – 4 april – 11.00 uur – WC – M. Oosting

In verband met de coronamaatregelen dient u, zoals voor elke zondagviering, vooraf te reserveren op reserveren.salvator@hildegardparochie.nl of 050-5253467

Werken aan je toekomst

Een beroepsopleiding volgen is in de landen Zambia, Sierra Leone of Bangladesh geen vanzelfsprekende zaak. Dat wil Vastenactie veranderen. Zij willen mensen net dat steuntje in de rug geven dat het verschil kan maken tussen jarenlange armoede of de mogelijkheid om het leven meer in eigen hand te nemen. Want een beroepsopleiding zorgt er niet alleen voor dat mensen niet meer in armoede leven. Het geeft hen ook meer zelfvertrouwen, zodat ze het aandurven om een leidende rol op zich te nemen in hun gemeenschap. Zo verbeteren dus niet alleen de leefomstandigheden van degene die de beroepsopleiding gevolgd heeft, maar ook de leefomstandigheden van hun gemeenschap.
Er zijn veel mogelijkheden om geld voor de Vastenactie te doneren: middels de tweede collecte in de kerk, via de Scipio App, met het Vastenactiezakje, door geld over te maken naar de Salvatorlocatie o.v.v. Vastenactie, door te ‘Wandelen voor een Ander’, of door een lunch te bestellen. Helpt u mee het leven van zovele mensen een beter toekomstperspectief te geven?

  Wandel voor een ander

  Door het hele land lopen ruim 300 mensen mee met een virtuele wandeling dwars door Afrika. Het enthousiasme van de wandelaars is zo groot dat de route verlengd is van 9.000 naar 25.000 kilometer. De start was op 17 februari in Sierra Leone. Men is door landen als Niger, Oeganda en Malawi gekomen en inmiddels is Mozambique bereikt. Samen hebben de wandelaars al 12.871 km gelopen. Ook in onze parochie lopen parochianen mee. We hebben samen al 273,5 km gelopen! Wandelt u ook mee? U kunt ‘gewoon’ in uw eigen omgeving uw wandelingen maken en vervolgens het aantal gelopen kilometers doorgeven. U kunt uzelf sponsoren, maar u kunt zich natuurlijk ook laten sponsoren door familie, vrienden of kennissen. Aanhaken kan nog steeds! Aanmelden bij Mieke Mulder: miekemulthie@hotmail.com of 06-50853670.

  Lunch op zaterdag 13 maart

  Lunchen voor het Vastenproject. Ieder in z’n eigen huis, maar toch samen. Een lekker verwen momentje voor uzelf en u steunt het goede doel.
  Wij gaan heerlijke, verrassende lunchtasjes klaar maken. Deze kunt u afhalen zaterdag 13 maart tussen 11.45 en 12.45 uur op het kerkplein bij de zij-ingang van de kerk. Als dat niet lukt, geen probleem, we bezorgen het dan bij u thuis.
  Kosten € 10,- per lunchpakket. Dit kunt u contant betalen bij aflevering of we sturen een tikkie.
  U hoeft maar weinig te doen. Vóór 10 maart laten weten aan Lida Heethuis, lida.heethuis@gmail.com of 06-41508200, hoeveel lunchpakketten u wilt en aangeven of u het komt halen of dat u gebruik maakt van de bezorgservice. Fijn als u meedoet!

  Hoeveel geld is er al binnen?

  We begonnen met een bord met 400 lege vakjes. Voor iedere € 5,- wordt een vakje ingekleurd. Inmiddels hebben al 189 vakjes een kleurtje. Dat betekent dat er op onze locatie al € 945,60 binnen is. Geweldig! Gaat het ons lukken om het hele bord in te kleuren?
  Kunt u het eerste voorwerp al herkennen? En weet u voor welke beroepsopleiding dit voorwerp symbool staat? U leest het in de volgende nieuwsbrief!

  Film

  Via onderstaande link kunt u een korte film bekijken over Dennis. Hij woont in Zambia en hij wil heel graag weer naar school omdat hij leraar wil worden.
  https://www.youtube.com/watch?v=gTR-nFK1qlg
  Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren, net als Dennis, naar school kunnen gaan en door kunnen leren!

   

  Vastenactie Activiteitengroep Lida, Mieke, Hedwig en Thea

  Daarnaast kunt u Vastenactie ook steunen door middel van het Vastenactiezakje dat is bijgeleverd bij de Vierkant en inleveren in de collecteschaal.

  Meer berichten

  Bisschoppen: geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis

  Bisschoppen: geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis

  De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. Dit in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie. In de R.-K. Kerk worden voorlopig na 17.00 uur geen vieringen gehouden en...

  VierKerstmis website weer online

  VierKerstmis website weer online

  VierKerstmis.nl ook dit jaar online: kijk waar en wanneer u in onze parochie Kerstmis kunt vieren Op vrijdag 26 november, net voor het begin van de Advent, gaat/ging de website VierKerstmis.nl online. Dit initiatief van de Nederlandse R.-K. bisschoppen roept iedereen...

  Covid richtlijnen parochie per 13 november

  Covid richtlijnen parochie per 13 november

  Beste allen Gisteren werden er tijdens de persconferentie door de regering nieuwe COVID-maatregelen aangekondigd, ingaande per heden.De bisschoppen waren daar afgelopen woensdag al wat op vooruit gelopen.Zie...