Nieuwsbrief Salvatorgemeenschap 28 maart 2021

Gepubliceerd op: 28 maart 2021

Nieuwsbrief Salvatorgemeenschap 28 maart 2021 Palmzondag en Goede Week

In deze nieuwsbrief vindt u o.a.:

 • Nieuws rond de Vastenactie voor zover bekend
 • Informatie over de vieringen en activiteiten in de Goede Week en Pasen (ook voor de jeugd)
 • Daarnaast links naar achtergrondinformatie over de Goede Week en Pasen, online gegeven door de bisschoppen, en naar de Kruisweg in coronatijd voor Goede Vrijdag
 • Paasbrief van de bisschop
Groene tak – Palmzondag

Groene tak voor op het kruis
breng zijn levensverhaal
in ons huis.
De dagen dat we jubelen
net zoals in die stoet
op Palmzondag.
De dagen dat we feesten
net zoals aan die tafel
op Witte Donderdag.
De dagen dat we treuren
net zoals bij het kruis
op Goede Vrijdag.
De dagen dat we hopen
net zoals aan ’t open graf
op Pasen.
Groene tak voor op het kruis
wees welkom in ons huis
en voel je er thuis.

Antoon Vandeputte
(bron: Palmzondag: teksten – Elisabeth – Pastoralezorg.be)

Thema Vastenactie: Werken aan je toekomst

Iedere week komt er weer geld binnen voor de Vastenactie. Middels de Scipio App, de bank en natuurlijk ook via de tweede collecte in de kerk. Dus worden er iedere week weer vierkantjes geplakt op het Vastenactiebord in de kerk. In de vorige nieuwsbrief was er bijna een schaar te zien. Inmiddels is deze schaar, die staat voor de opleiding tot kleermaker, volledig in beeld. Maar er is nu ook een hamer zichtbaar. Hiermee wordt de opleiding tot timmerman gesymboliseerd. Verder zien we nu een schep, die staat voor de opleiding tot boer. Onderin het bord zijn de eerste groene plantjes al zichtbaar! De stand is nu € 2097,80. Het bord is helemaal gevuld!

Van onze opbrengst kunnen 10 jonge mensen in Zambia, Bangladesh of Sierra Leone een beroepsopleiding van een jaar volgen. Mooi om ons te realiseren dat, dankzij onze hulp, deze mensen straks genoeg verdienen om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Dat maakt hen niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk sterker. Zij zijn daardoor vaak in staat om ook bij te dragen aan hun gemeenschap. Zo verbeteren de leefomstandigheden van henzelf, hun familie, maar ook van hun gemeenschap.

Wandel voor een ander

In het hele land lopen in deze vastentijd mensen mee met een virtuele wandeling door Afrika. Oorspronkelijk was de bedoeling om van Sierra Leone naar Tanzania te lopen, een tocht van 9200 km. Het wandelen werd al snel een succes. De tocht door Afrika werd verlengd naar 32.000 km. De weg ging vanuit Tanzania naar Zuid-Afrika en langs de westkust van Afrika, terug naar Sierra Leone. Inmiddels is dit doel ook al bereikt. Daarom is de route voor de tweede maal verlengd. Er wordt nu verder gewandeld naar Ethiopië!
Ook op onze locatie wordt flink bijgedragen aan Wandel voor een Ander. Inmiddels hebben onze medeparochianen 904 km gelopen. Een geweldige prestatie! Dankzij de sponsors staan deze kilometers voor € 331,85. Waarvoor veel dank!

 

Beeldverhaal

Hieronder vindt u een link naar een prachtig inspirerend beeldverhaal over een vrouw die met een klein duwtje in de rug van Caritas, de partner van Vastenactie, weer op eigen benen kan staan.
https://www.vastenactie.nl/beeldverhaal-vastenactie
Ik ben heel benieuwd wat u van dit beeldverhaal vond. Was het de moeite van het kijken waard? Laat het mij weten via tzuidland@live.nl
U kunt nog bijdragen aan de Vastenactie. Via de doneerknop onder de video, via de Scipio App, bij de tweede collecte in de kerk of via de bank aan de budgethouder van onze locatie o.v.v. Vastenactie.
Namens de mensen in Bangladesh, Zambia en Sierra Leone alvast heel hartelijk dank voor uw bijdrage aan de Vastenactie.

Vieringen en activiteiten in de Goede Week:
 • 28 maart Palmzondag – 11.00 uur – Euch. viering – A. Jellema
  • 12.15-12.45 uur – Ophalen palmtakjes
 • 1 april Witte Donderdag – 19.00 uur – Euch. viering – A. Jellema
 • 2 april Goede Vrijdag – Kruiswegverering – 15.00 uur – Euch. viering – A. Jellema
  • Kruisweg – 19.00 uur – Meditatie – DOLP
 • 3 april Zaterdag  – Paaswake 19.00 uur – Woord en C. – A. Hilhorst-Joosten
 • 4 april Paaszondag – 11.00 uur – Woord en C. –  M. Oosting
 • 5 april Tweede Paasdag – 11.00-12.00 uur – Ophalen wijwater
 • 11.15 uur – Paaseieren zoeken voor de jeugd
Reserveren voor de vieringen:

Voor alle vieringen geldt dat u moet reserveren op reserveren.salvator@hildegardparochie.nl of 050-5253467

Palmtakjes op Palmzondag

Bij palmzondag horen palmtakjes. In de viering van komende zondag 28 april worden deze takjes gewijd. Aangezien er maar 30 mensen bij de viering aanwezig kunnen zijn, is er ook de mogelijkheid om ná de viering, van 12.15 tot 12.45 uur, een palmtakje op te halen. Ook gedurende de hele Goede Week liggen er nog palmtakjes in de kerk, zodat eenieder de gelegenheid heeft om een palmtakje in huis te halen. Palmtakjes kunt u ophalen rond de vieringen, als de kerk open is.

Bloemenhulde Goede Vrijdag

U wordt van harte uitgenodigd om op Goede Vrijdag bloemen mee te nemen naar de kerk. Dit kan zowel bij de kruisverering om 15.00 uur, als bij de Kruisweg om 19.00 uur. De bloemen worden gebruikt om het grote kruis te versieren.

Kerkopenstelling en paaseieren zoeken op tweede paasdag

Bij de Paaswake is het in deze coronatijd niet mogelijk om te besprenkelen met wijwater. Daarom wordt het wijwater van de Paasnacht 2021 in een flesje gedaan. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om bij de Paaswake of de viering op 1e Paasdag aanwezig te zijn, maar wilt u wel graag wijwater, dan kan dat. Op 2e Paasdag tussen 11.00 en 12.00 uur is de kerk open en kunt u dit ophalen halen. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken bij Maria of bij het grote kruis voorin de kerk. Er staat koffie voor u klaar op het kerkplein.

Kinderen kunnen op 2e Paasdag paaseieren zoeken. Bij goed weer doen we dat rondom de kerk. Alle kinderen zijn van harte welkom om mee te helpen met zoeken. Graag om 11.15 uur aanwezig, want dan starten we. Verzamelen bij de zij-ingang op het kerkplein. Leuk als we met veel kinderen zijn.

 

 

Achtergrondinformatie
Bisschoppen geven persoonlijk uitleg bij onderdelen Goede Week en Pasen op vierpasen.nl

Op zondag 28 maart is het Palmpasen. Op die dag gaat het eerste filmpje in een serie van acht online op www.vierpasen.nl. In deze serie filmpjes geven de Nederlandse bisschoppen op een persoonlijke manier uitleg bij onderdelen en elementen uit de Paastijd, steeds aan de hand van vier vragen.

 • Palmzondag – Jan Hendriks (Haarlem-Amsterdam) – Palmzondag/palmtakjes
 • Woensdag – Ron van den Hout (Groningen-Leeuwarden) – Chrismamis/oliewijding
 • Witte Donderdag – Gerard de Korte (‘s Hertogenbosch) – Instelling eucharistie/wijding/voetwassing
 • Goede Vrijdag – Wim Eijk – Kruisverering en lijdensverhaal
 • Stille Zaterdag – Everard de Jong (Roermond) – Stille graf, lege tabernakel
  Jan Liesen (Breda) – Paaswake/ doopbeloften
 • Eerste Paasdag – Harry Smeets (Roermond) – Verrijzenis
 • Tweede Paasdag – Hans van den Hende – Paasoctaaf en blik vooruit naar Pinksteren
BISSCHOPPELIJKE BRIEF BIJ GELEGENHEID VAN PASEN 2021
ALS HET NIEUWE VAN DE VERRIJZENIS MAAR WORDT GEVIERD

In de nieuwsbrief die digitaal verstuurd is, is ook de brief van de bisschop vermeld. Elders op de parochiewebsite vindt u deze brief vermeld. https://www.hildegardparochie.nl/paasbrief-en-vieringen-van-de-bisschop-in-de-goede-week/

U kunt hem ook lezen via Paasbrief en vieringen van de bisschop in de Goede Week – Bisdom Groningen Leeuwarden (bisdomgl.nl)

 

Kruisweg in Corona-tijd voor Goede Vrijdag

Door het coronavirus lijden we in deze tijd onder ziekte of angst daarvoor, vrees voor de dood, zorgen om onze familie, onze financiën, onze toekomst. Hierdoor komt de lijdensweg van Jezus – zijn Kruisweg – ons dichter op de huid. Het kan troostend zijn om juist in deze Goede Week samen thuis bij de Kruisweg stil te staan.

U vindt hieronder een Kruisweg om zelfstandig te gebruiken. Deze Kruisweg-meditatie is geschreven door theoloog Tim Schilling speciaal voor de corona-tijd en staat ook op de website van Geloven thuis (Geloven thuis – Kruisweg in corona-tijd), een website voor catechese voor de jeugd. Niettemin is deze kruisweg ook mooi voor ouderen. Op de website vindt u meer tips hoe u deze Kruisweg kunt gebruiken.

Als er geen haan meer kraait

Als er geen haan meer kraait
om mensen die vereenzaamd zijn door ziekte of ouderdom
of als ze onrespectvol worden benaderd …
dan gaat Jezus vandaag opnieuw zijn kruisweg.

Als er geen haan meer kraait
om mensen die dood gaan door honger of geweld
of ten onrechte worden veroordeeld …
dan sterft Christus vandaag opnieuw aan het kruis.

Als er geen haan meer kraait
om wat er aan ellende om ons heen gebeurt
of als de waarheid wordt doodgezwegen …
dan begraven we Christus elke dag opnieuw.

Maar, wanneer er mensen opstaan
die zorgzaam zijn, respectvol en eerlijk
dan kan de wereld er heel anders uitzien …
dan gebeurt Pasen weer, dag na dag!

Moge Pasen voor jou veel langer duren dan 1 dag
en moge het voor jou vooral veel meer betekenen
dan wat de paashaas ervan gemaakt heeft!
Ik wens je van harte een zalig Pasen toe!

Els Margodt
(Bron: Teksten – Elisabeth – Pastoralezorg.be)

Meer berichten

Bisschoppen: geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis

Bisschoppen: geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. Dit in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie. In de R.-K. Kerk worden voorlopig na 17.00 uur geen vieringen gehouden en...

VierKerstmis website weer online

VierKerstmis website weer online

VierKerstmis.nl ook dit jaar online: kijk waar en wanneer u in onze parochie Kerstmis kunt vieren Op vrijdag 26 november, net voor het begin van de Advent, gaat/ging de website VierKerstmis.nl online. Dit initiatief van de Nederlandse R.-K. bisschoppen roept iedereen...

Covid richtlijnen parochie per 13 november

Covid richtlijnen parochie per 13 november

Beste allen Gisteren werden er tijdens de persconferentie door de regering nieuwe COVID-maatregelen aangekondigd, ingaande per heden.De bisschoppen waren daar afgelopen woensdag al wat op vooruit gelopen.Zie...