Salvator Nieuwsbrief 15 mei 2022

Gepubliceerd op: 17 mei 2022

Nieuwsbrief 15 mei 2022

Titus Brandsmalied: In Hem immers leven wij
Refrein:
In Hem immers leven wij, bewegen wij ons en zijn wij,
God zo nabij en ver, God is er altijd.

Wij moeten Hem niet zoeken op pleinen of in straten,
maar in het meest innerlijke van ons wezen,
opdat wij Hem daar zien met ons verstand,
liefhebben met onze wil, vasthouden met al onze vermogen,
opdat Hij in ons leeft, steeds meer. Refrein:

Hymne:
Hij leeft in ons, dat Hij in ons leve.

Hij is de goede herder, de trouwe geleider.
Hij is onze vader, onze beschermer.
Hij blies ons de levensadem in, Hij is ons behoud.
Hij leidt sterren en planeten op hun baan,
schenkt leven aan planten en dieren.
Hij draagt de wereld op zijn hand.
Hij woont in ons en opent het oog van ons verstand.

Hymne
Moge dit feest in ons dat blijde besef van met Hem verenigd te zijn versterken. Refrein:

(Tekst: H. Titus Brandsma OCarm; muziek: Chris Fictoor)

Liturgie:
Zondagen en Hemelvaart 11.00 uur:

 • 15 mei – Woord- en communieviering met thema ‘Titus Brandsma’
  m.m.v. A. Hilhorst-Joosten en koffie na de viering en een korte film
 • 22 mei – Dienst onder leiding van parochianen
 • 26 mei – Hemelvaart Eucharistieviering m.m.v. A. Jellema
 • 29 mei – Woord- en communieviering
  m.m.v. H. Van Schalkwijk en koffie na de viering
 • 05 juni – Pinksteren 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. A. Jellema
  14.30 uur Eucharistieviering in papiaments m.m.v. pater Hugo Beuker
  Gevolgd door samenzijn van Antilliaanse gemeenschap
 • 12 juni – H. Drie-eenheid Woord- en communieviering m.m.v. M. Oosting
 • 19 juni – H. Sacrament Eucharistieviering m.m.v. A. Jellema en koffie na de viering

Woensdagavondvieringen om 19.00 uur:

 • 18 mei – Karmelitaanse Psalmviering
 • 25 mei – Eucharistieviering m.m.v. A. Jellema
 • 01 juni – Taizéviering Pinksternoveen m.m.v. Kleinkoor
  20.00 uur: Bezinningsavond: Veni Creator: zingen om de Geest
 • 08 juni – Vespers m.m.v. Salvator Schola
 • 15 juni – Karmelitaanse Psalmviering
 • 22 juni – Vespers Getijdenboek
 • 29 juni – Eucharistieviering HH. Petrus en Paulus m.m.v. A. Jellema

Kerkviering voor Antilliaanse gemeenschap.

Op 5 juni om 14.30 uur is er een eucharistieviering voor de Antilliaanse gemeenschap. Deze gemeenschap kerkte voorheen in de Franciscuskerk maar nu bij ons. Vanaf heden zal zij maandelijks een viering in onze kerk houden. De viering is o.l.v. pater Hugo Beuker en zal (voor een groot deel) in het papiaments zijn.

Activiteiten:

Groene Kerken: Donderdag 19 mei 2022 van 20.00-21.30 uur webinar ‘God als tuinier’ via Zoom.
Binnen GroeneKerken zetten mensen zich van harte in voor duurzaamheid.
Wat lezen we in de Bijbel over hoe God de aarde, bomen en planten liefheeft en ons hierin een taak en verantwoordelijkheid geeft? Wat betekent dit praktisch: de schepping liefhebben? Hoe verbind je geloof, gevoel en doen?
Robert Doornenbal neemt ons mee door de bijbel heen, vanuit het perspectief van ‘God als tuinier’. Gerard Top runt met zijn vrouw Margriet biologische boerderij ‘Het Goede Leven’ in Zwartebroek en vertelt over zijn werk. Tijdens dit webinar is ook ruimte voor onderlinge uitwisseling. Informatie en aanmelding via Webinars – Groene Kerken
U ontvangt daarbij een link in uw mailbox na aanmelding.

Actie: Een brief aan Poetin

Zoals zo veel Nederlanders kon Janny Tiesnitsch Kooistra uit Stiens bijna niet naar de beelden van de oorlog in Oekraïne kijken. Ze voelde zich machteloos. Moeders over de hele wereld herkennen de angst dat er iets met je kind gebeurt.
En Poetin is de leider van een kernmacht, maar hij is óók een zoon. Daarom bedacht ze een actie. Een schrijfactie, voor moeders door moeders.
Met een brief aan Poetin roepen moeders de Russische president op een einde te maken aan de oorlog en steken ze tegelijkertijd alle Oekraïense en Russische moeders in Nederland een hart onder de riem.
Schrijven vanuit het moederhart verbindt moeders en – al weet Janny Kooistra, de initiatiefneemster van deze actie, dat de kans klein is – misschien raakt het een snaar bij de Russische president.
Amnesty International hielp Janny de brief op te stellen en vertalen. U kunt de brief vinden en downloaden op President-Poetin-4.pdf (amnestyleeuwarden.nl)

Voedselbank:

Menstrueren is geen keuze, en armoede mag hoe dan ook geen reden zijn om noodzakelijke persoonlijke hygiëne te verwaarlozen.
28 mei is het Wereld Menstruatiedag. Inmiddels hebben we een krat met hygiënische middelen, maar er kan nog meer bij. Helpt u vrouwen en meisjes om gewoon naar het werk en school te kunnen? Hartelijk dank, namens al die meisjes en vrouwen die dringend verlegen zitten om deze middelen.

Vastenactie en stichting Oud Papier Actie -Groningen Zuid:

De Vastenactie ‘Je land is je leven’ heeft in onze locatie € 2452,88 opgebracht. Dit is opgebracht door de collectes gedurende de Vastentijd, de lunches, het maken van een huispaaskaars en de ‘Wandel voor een ander’-actie.
Dit mooie bedrag is door stichting OPA (Stichting Oud Papier Actie, u weet wel van de oudpapiercontainer op het kerkplein waarvan de opbrengst is voor goede doelen met een kerkelijke en sociale insteek) aangevuld tot € 3800,–. Waarvoor onze dank.

Titus Brandsma heiligverklaring op 15 mei 2022

Het zal u niet ontgaan zijn dat op 15 mei 2022 o.a. Titus Brandsma samen met nog 9 anderen heilig is verklaard door de paus. Op radio en TV werd live verslag gedaan worden.

Titus, de podcast

Op 15 mei, de dag van de heiligverklaring van Titus Brandsma, lanceert KRO-NCRV de nieuwe podcast-dramaserie Titus: een reis langs een leven, dat zich richt op de laatste maanden uit het leven van Titus. Behalve priester en hoogleraar was hij journalist. Een pleitbezorger voor het vrije woord en fanatiek criticus van het nazisme. In 1942 werd hij opgepakt en een paar maanden later vermoord in Dachau. In de podcast gaat een hedendaagse journalist, gespeeld door Sinan Can, op zoek naar wat Titus bewoog. Titus wordt gespeeld door Huub Stapel; daarnaast zijn andere rollen weggelegd voor: Alfred van den Heuvel, Roos Schlikker, Robin van den Heuvel, Thomas Cammaert, Vajèn van den Bosch en anderen. Geschreven en geregisseerd door Dick van den Heuvel. De podcast is te vinden op de diverse podcastapps vanaf 15 mei en via de site van KRO-NCRV www.kro-ncrv.nl
Inmiddels hebben een tiental journalisten over de gehele wereld een petitie ondertekend waarin wordt gevraagd aan paus Franciscus om Titus Brandsma patroonheilige van de journalistiek te maken (bron: Katholiek Nieuwsblad 10 mei 2022).

 

Meer informatie over Titus Brandsma:

 • Er liggen tijdens de viering op 15 mei folders: Getuige van vergeving en Dichter van het Kruis over Titus Brandsma klaar om meegenomen te worden. Degene die deze nieuwsbrief digitaal ontvangen krijgen ze via de mail toegestuurd. Na de viering zal een korte film van ongeveer 20 minuten over het leven en werk van hem getoond worden.
 • Speciale uitgave van de Nederlandse bisdommen en de Nederlandse Karmelprovincie:
  Titus Brandsma – Heilige van de Lage Landen:
  Deze uitgave met o.a. reportages, en informatie over boeken en websites vindt u ook achter in de kerk en mag u meenemen.
 • Websites: o.a. www.titusbrandsmainstituut.nl, www.titusbrandsmamemorial.nl www.karmel.nl (met o.a. citaten van Titus)

Meer berichten

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.