Vredeslicht uit Bethlehem vanuit de Salvatorkerk

Volg de parochie ook op sociale media:

Gepubliceerd op: 12 december 2023

Vredeslicht uit Bethlehem verspreid vanuit Groninger Salvatorkerk: Juist nu!

In de H. Hildegardparochie te Groningen bestaat al sinds 2015 de gewoonte om jaarlijks op de vierde zondag van de advent het vredeslicht uit te delen aan het einde van de Eucharistieviering. Ook dit jaar, met de grote actualiteit van het belang van indringend en vasthoudend gebed voor vrede in het land waar Jezus ter wereld kwam, verspreiden we in de stad Groningen dit licht.

Omdat kerstavond op de vierde adventszondag valt is de Eucharistieviering op deze zondag met het vredeslicht verschoven naar de vooravond, en wel op ZATERDAGAVOND 23 DECEMBER 2023 om 19.00 uur in de Salvatorkerk, Hora Siccamasingel  202, Groningen.

Vredeslicht: het licht ontstoken in de geboortegrot te Bethlehem is de bode van vrede en reist door alle landen om de geboorte van Jezus te verkondigen. Het aansteken en internationaal verspreiden is een traditie sinds 1986. De Oostenrijkse ORF nam toen het initiatief. De vlam van vrede trekt inmiddels elk jaar een lichtspoor door Europa en de wereld.

Europa

Ook dit jaar komt het Vredeslicht van Bethlehem naar Europa, via een andere weg dan voorgaande jaren. Het licht is van Bethlehem naar Amman in Jordanië gebracht en van daaruit per vliegtuig naar Wenen voor ontsteking van een speciale lamp. Vanuit Wenen wordt het op de derde zondag van de advent verder uitgezonden, niet alleen naar plaatsen in Oostenrijk maar in alle Europese landen en zelfs daarbuiten. Treinen met het vredeslicht reizen deze zondag over het hele continent, en bereiken een dertigtal landen, zoals Duitsland, België, Tsjechië, Italië en Zwitserland. Ook de Verenigde Staten ontvangen en verspreiden de vlam van vrede. In Nederland wordt het vredeslicht vanuit Utrecht vooral door scouts (padvinders) verder in het land verspreid.

Het vredeslicht blijft in de kerken branden, vooral ook tijdens de viering van de kerstnacht. Licht is immers het meest duidelijke symbool van kerst. Het aansteken en doorgeven van het licht herinnert aan de boodschap van kerstmis: de nachtelijke geboorte van Jezus in een stal te Bethlehem.  

Het Vredeslicht is geen magie die vrede tovert. Het wijst op onze plicht ons voor de vrede in te zetten. De vredesboodschap is dit jaar relevanter dan ooit en voor ons allen een taak om voor op te komen en dag na dag voor te werken. Met het Vredeslicht stellen we solidariteit en hoop op de voorgrond.

Bezoekers van de Salvatorkerkviering kunnen het licht meenemen en verder brengen. Zodat vlak voor kerstmis vanuit de kleine vlam van Bethlehem een zee van licht ontstaat. Een baken dat ons in het donker de weg wijst naar de vrede van Christus tussen de volken.

U bent van harte welkom op zaterdag 23 december om 19.00 uur in de Salvatorkerk te Groningen.

Meer berichten

Boodschap van paus Franciscus – 32e Wereldziekendag

Boodschap van paus Franciscus – 32e Wereldziekendag

BOODSCHAP VAN DE HEILIGE VADER FRANCISCUS VOOR DE 32e WERELDZIEKENDAG 11 februari 2024 "Het is niet goed voor de mens om alleen te zijn”. Zorgen voor de zieken door te zorgen voor relaties "Het is niet goed dat de mens alleen blijft" (Gen 2,18). Vanaf het begin heeft...

Boodschap van paus Franciscus – Veertigdagentijd

Boodschap van paus Franciscus – Veertigdagentijd

Boodschap van de Heilige Vader voor de Veertigdagentijd 2024 God leidt ons door de woestijn naar de vrijheid   Geliefde broeders en zusters,           Wanneer onze God zich openbaart, begint de vrijheid: “Ik ben de HEER uw God, die u heb weggeleid uit Egypte, het...

Column van de bisschop

Column van de bisschop

De mens kan over eeuwig leven nadenken De evolutietheorie heeft aan het licht gebracht dat er tussen dier en mens overeenkomsten zijn. Hoe we de verhouding tussen schepping en evolutie moeten zien laat ik nu even in het midden. De catechismus zegt er weinig over. Dat...