Vredeslicht uit Bethlehem vanuit de Salvatorkerk

Volg de parochie ook op sociale media:

Gepubliceerd op: 12 december 2023

Vredeslicht uit Bethlehem verspreid vanuit Groninger Salvatorkerk: Juist nu!

In de H. Hildegardparochie te Groningen bestaat al sinds 2015 de gewoonte om jaarlijks op de vierde zondag van de advent het vredeslicht uit te delen aan het einde van de Eucharistieviering. Ook dit jaar, met de grote actualiteit van het belang van indringend en vasthoudend gebed voor vrede in het land waar Jezus ter wereld kwam, verspreiden we in de stad Groningen dit licht.

Omdat kerstavond op de vierde adventszondag valt is de Eucharistieviering op deze zondag met het vredeslicht verschoven naar de vooravond, en wel op ZATERDAGAVOND 23 DECEMBER 2023 om 19.00 uur in de Salvatorkerk, Hora Siccamasingel  202, Groningen.

Vredeslicht: het licht ontstoken in de geboortegrot te Bethlehem is de bode van vrede en reist door alle landen om de geboorte van Jezus te verkondigen. Het aansteken en internationaal verspreiden is een traditie sinds 1986. De Oostenrijkse ORF nam toen het initiatief. De vlam van vrede trekt inmiddels elk jaar een lichtspoor door Europa en de wereld.

Europa

Ook dit jaar komt het Vredeslicht van Bethlehem naar Europa, via een andere weg dan voorgaande jaren. Het licht is van Bethlehem naar Amman in Jordanië gebracht en van daaruit per vliegtuig naar Wenen voor ontsteking van een speciale lamp. Vanuit Wenen wordt het op de derde zondag van de advent verder uitgezonden, niet alleen naar plaatsen in Oostenrijk maar in alle Europese landen en zelfs daarbuiten. Treinen met het vredeslicht reizen deze zondag over het hele continent, en bereiken een dertigtal landen, zoals Duitsland, België, Tsjechië, Italië en Zwitserland. Ook de Verenigde Staten ontvangen en verspreiden de vlam van vrede. In Nederland wordt het vredeslicht vanuit Utrecht vooral door scouts (padvinders) verder in het land verspreid.

Het vredeslicht blijft in de kerken branden, vooral ook tijdens de viering van de kerstnacht. Licht is immers het meest duidelijke symbool van kerst. Het aansteken en doorgeven van het licht herinnert aan de boodschap van kerstmis: de nachtelijke geboorte van Jezus in een stal te Bethlehem.  

Het Vredeslicht is geen magie die vrede tovert. Het wijst op onze plicht ons voor de vrede in te zetten. De vredesboodschap is dit jaar relevanter dan ooit en voor ons allen een taak om voor op te komen en dag na dag voor te werken. Met het Vredeslicht stellen we solidariteit en hoop op de voorgrond.

Bezoekers van de Salvatorkerkviering kunnen het licht meenemen en verder brengen. Zodat vlak voor kerstmis vanuit de kleine vlam van Bethlehem een zee van licht ontstaat. Een baken dat ons in het donker de weg wijst naar de vrede van Christus tussen de volken.

U bent van harte welkom op zaterdag 23 december om 19.00 uur in de Salvatorkerk te Groningen.

Meer berichten

Nieuwsbrief Salvatorgemeenschap 18 juni 2024

Nieuwsbrief Salvatorgemeenschap 18 juni 2024

Beste medeparochianen, Op 17 juni heeft het parochiebestuur op de open parochieavond het concept-Gebouwenplan 2024-2030 toegelicht aan de leden van de locatieraden en andere geïnteresseerde parochianen. Met deze nieuwsbrief willen we u als direct betrokkene informeren...

Feestmaand –  65 Jaar H. Nicolaaskerk

Feestmaand –  65 Jaar H. Nicolaaskerk

FEESTMAAND -  65 JAAR H. NICOLAASKERK Graag doen wij nogmaals een oproep om uw bijdragen voor de tentoonstelling in de feestmaand (8 sept-6 okt) in het kader van 65 jaar H. Nicolaaskerk, aan de evenementencommissie kenbaar te maken. Samen maken we dan een afspraak hoe...

De bisschop leest gebouwenplannen – Deel 2

De bisschop leest gebouwenplannen – Deel 2

Sinds enige weken ben ik de gebouwenplannen aan het lezen en aantekeningen aan het maken die ik nodig heb als het advies van de gebouwencommissie aan mij wordt voorgelegd om een besluit te nemen waarmee het parochiebestuur vervolgens over kan gaan tot uitvoering....